”Fattaluuta goes keusote” Ilmoittaudu nyt syksyn kettuluuta-koulutukseen järvenpäässä

 

Kutsumme nyt vertaiskokemusta omaavia kokemusasiantuntijoita mukaan Kettuluuta-koulutukseen. Ole rohkea. Ehdit vielä mukaan kelkkaan, jossa valmistut ensimmäiseksi kettuluudaksi ikinä!

ilmoittaudu lomakkeella osoitteesta: https://www.kuwerkko.fi/kettuluuta/  

Teksti Mikko Laukonsuo, Koulutussuunnittelija | Kuva Ursula Arsiola

Kutsumme nyt vertaiskokemusta omaavia kokemusasiantuntijoita mukaan Kettuluuta-koulutukseen. Tsekkaa netistä: https://www.kuwerkko.fi/kettuluuta/ ja ilmoittaudu sieltä löytyvään lomakkeeseen.

Oli tavoitteesi oman osaamisen kehittäminen, arkeen kuntoutuminen tai mielekäs tekeminen, olet tervetullut mukaan. Myös pelkkä kiinnostus omalla kokemuksella auttamiseen tai vaikuttamiseen riittää. Kettuluudassa ei edellytyksenä ole mikään tietynlainen kokemustarina. Kaikki kokemukset ovat yhtä arvokkaita ja niillä on valtava voima.

Ole rohkea. Ehdit vielä mukaan kelkkaan, jossa valmistut ensimmäiseksi kettuluudaksi ikinä! 

Miten homma sai alkunsa?

Loppuvuonna 2022 meihin otti yhteyttä Werkko ry:n hankepäällikkö Hanna Koppelomäki. Viestin oli kirjoittanut asiastaan todella innostunut henkilö. Yhteydenoton sisältö oli tiivistettynä: me haluamme Fattaluudan Keski-Uudenmaalle. Pysyvästi. Miten me se tehtäisiin?

Minne Fattaluutaa ollaan viemässä ja mihin väliin toiminta uppoaisi?

Werkko ry, eli Keski-Uudenmaan vertais- ja kokemusasiantuntijatoiminnan tuki, on 2018 perustettu yhdistys. Yhdistys perustettiin vertaistoiminnan edistämiseksi ja kokemusasiantuntijoiden tukemiseksi ja kouluttamiseksi. Vaikuttamistyö keskittyy kaikkien osallisuuden lisäämiseen SOTE-palveluissa, yhteistyön rakentamiseen ja lujittamiseen asiakkaiden, päättäjien, työntekijöiden sekä vertaistyön ja kokemusasiantuntijoiden välille. 

Asiakkaiden näkökulman esille tuonti on vaikuttamisen palveluiden kehittämisen kannalta kriittistä. Kokewa -hankkeessa tuetaan vertaiskokemuksen jalostamista ammatilliseksi osaamiseksi. Kokemustiedosta on hyötyä SOTE-palveluiden kehittämisessä. Valitettavan usein ihminen tuskastuu jo valmiiksi vaikeassa elämäntilanteessa, kun hän hakee palveluverkostosta tarvitsemaansa apua, johon hän on lakisääteisesti oikeutettu. Sosiaalialalla toimivalla kokemusammattilaisella on ensiarvoinen osaaminen silloin, kun halutaan tarjota SOTE-palveluasiakkaalle koko paketti sisältäen niin konkreettisen avun, kuin toivon ja varmuuden tunteen selviämisestä. Samaistuminen on mahtava voima ja sitä tulee ihmisten auttamisen keskittyneessä työssä aivan ehdottomasti käyttää.

Päätöksiä ja osallistumisia

Teimme nopeasti päätöksen Fattaluudan viemisestä Keski-Uudellemaalle. Toiminta aloitetaan asianmukaisella vertaispalveluohjaajakoulutuksella. Annoimme sille nimen Kettuluuta, eli Keski-Uudenmaan Fattaluuta. Kunnianhimoiseksi tavoitteeksi asetettiin, että syksyllä 2023 aloittaisi Järvenpäässä ensimmäinen koulutuserä KeuSoten vertaispalveluohjaajia samana päivänä kuin alkaisi jo 21. Fattaluuta-koulutus. Järvenpäässä aloittava ryhmä kokoontuu samaan aikaan kuin Fattaluuta Itä-Pasilassa.

Osallistuminen Järvenpäästä tapahtuu etänä. Etäyhteydet mahdollistavat osallistumisen sijainnista riippumatta. Kurssilaiset ovat Fattaluudassa ennenkin osallistuneet etänä, pakosti pandemiarajoitusten tai vapaaehtoisesti oman tilanteensa vuoksi. Myös kouluttajista osalle sopii kouluttaminen paremmin etänä. Hybridiin ollaan Fattaluudassa jo totuttu, joten yhden lisäryhmän mukaanotto ei tule tuottamaan harmaita hiuksia.

Mikä koulutusten välillä on samaa ja missä eroja on?

Eroavaisuudet avun hakemisessa ja saadun palvelun sisällössä voivat olla suuret jo Helsingin kuin Keski-Uudenmaan välillä. Monet palvelut, kuten sosiaalipalvelut, ovat lakisääteisesti kunnan, tai tätä nykyään hyvinvointialueiden vastuulla. Valtio määrää palveluille raamit ja hyvinvointialue toteuttaa ne. Jotta Kettuluuta voisi vastata KeuSote-alueen asiakkaan avun tarpeeseen, tarvitaan paikallista asiantuntemusta niille koulutuskerroille, jotka eivät toteudu valtakunnallisesti yhdenmukaisella tasolla. 

Osa koulutuskerroista vaatii siis paikallista koulutusta juuri KeuSote-alueen tietotarpeisiin. Valtakunnallisiin Kettuluuta osallistuu yhdessä Fattaluudan kanssa. 

Taulukosta 1 : Koulutuskertojen sisällön valtakunnallisuus, näet osan koko Fattaluuta/Kettuluuta kurssin aikana syvennettävistä palveluista ja palvelussisällön kunta-/hyvinvointialuekohtaisuuden. 

Paikallinen Valtakunnallinen
Aikuissosiaalityö Ulosotto
Työllisyyspalvelut Kela
Päihdepalvelut Asiamiehet
Asumispalvelut Talous- ja velkaneuvonta

Taulukko 1 : Koulutuskertojen sisällön valtakunnallisuus

Kettuluutia kouluttavia yhteistyökumppaneita mm. ovat
Päihdekuntoutuspiste Kipinä, Mielenterveyspalvelut MiPä, Yhdistysverkosto, Työkykyhanke, KeuSoten Asiakasohjausyksikkö ja Nestori-hanke.

Kiitokset yhteistyöstä isosti myös mainitsematta jääneille ammattilaisille. 

Tutustu tulevan syksyn Kettuluuta-koulutuskalenteriin