FATTALUUTA-VERTAISPALVELUOHJAAJA — APUNA ASIOINNISSA

Päihdekuntoutujille suunnattu koulutuskokonaisuus ja vapaaehtoistyön toimintamalli

OTA APU VASTAAN

Tarvitsetko tukea asioidessasi palveluissa tai virastoissa?
Etkö tiedä mihin sinun pitäisi ottaa yhteyttä?
Koetko, että ongelmien jakaminen ja tuen saaminen auttaisi elämässäsi eteenpäin?

Fattaluuta on koulutettu vertaispalveluohjaaja, joka opastaa ja neuvoo ihmisiä virastoasioinnin viidakossa. Fattaluuta auttaa löytämään oikeat palvelut, auttaa täyttämään hakemuksien hieroglyfit oikeaoppisesti ja voi jopa olla mukana tapaamisella tai puhelintapaamisella.

Stopin tiloissa päivystävä fattaluuta auttaa asiakkaita saapumisjärjestyksessä tai ajanvarauksella ja raivaa polun asiointiviidakon lävitse. Fattaluutaan voi törmätä myös päivystystyössä Kelan auloissa ja muissa yhteistyökumppaneiden toimipaikoissa.

TAPAA PÄIVYSTÄVÄ FATTALUUTA

Stopissa arkisin klo 9-15 (perjantai-iltojen päivystyksistä tiedotetaan erikseen)

tai soita tai tekstaa alla olevaan numeroon

044 330 0830

KOULUTTAUDU ITSE JA LAITA HYVÄ KIERTÄMÄÄN

Sinustako fattaluuta?

Fattaluudan maksuttomat koulutukset ovat suunnattu pääasiallisesti täysi-ikäisille päihdekuntoutujille, jotka haluavat parantaa omaa elämänhallintaansa ja toimia vapaaehtoisina vertaispalveluohjaajina.

Fattaluuta-koulutukseen lähdetään kuitenkin monesta eri taustasta ja tavoitteesta, joten erilaisia motivaatiotekijöitä on vähintään yhtä monta kuin osallistujiakin. Näitä kysymyksiä käydään läpi jokaisen ilmoittautujan kanssa yksilöllisesti alkukeskusteluissa.

Koulutuksissa käsitellään keskeisimpiä sosiaali- ja terveyspalveluita, niihin hakeutumista ja vapaaehtoisena toimimisen periaatteita. Fattaluudalle tulevat tutuksi niin KELAn kiemurat, TE-palvelut, sosiaalitoimiston palvelut, asumispalvelut kuin taloudenhoito- ja ulosottoasiat.

Lisäksi kurssikalentereista on löytynyt vaihtelevasti erilaisia asiantuntijaluentoja, kursseja ja vierailuja. Koulutuksen sisältöä kehitetään ja uusia yhteistyökuvioita hierotaan jatkuvasti. Opiskelujen lomassa tarjolla on myös virkistäytymistä kulttuurin, viihteen tai liikunnan parissa.

Koulutukset järjestetään kaksi kertaa vuodessa, kevätkaudella ja syyskaudella. Koulutuskauden pituus on noin 4 kuukautta ja koulutuspäivät ovat tiistaisin ja torstaisin. Aloittaa voi myös nonstop-periaatteella kesken kauden ja suorittaa puuttuvat koulutuksen osat seuraavalla kaudella tai muin järjestelyin.

Valmistuttuaan fattaluudat tekevät vapaaehtoistyötä vertaispalveluohjaajina omien voimavarojensa mukaan. Fattaluuta-koulutukset avaavat ovia myös työelämään, sillä koulutetut fattaluudat ovat työllistyneet mm. Stoppiin, muihin järjestöihin sekä virastoihin ja saaneet valmiuksia hakeutua sosiaalialan koulutuksiin. Parhaimmillaan Fattaluuta-osaamisella voi ansaita osaamispisteitä tutkintoon johtaviin opintoihin (kysy lisää Fattaluuta-tiimiltä).

 

TOIMIJAYHTEISTYÖ

Mikäli edustat yhdistystä tai muuta organisaatiota ja haluaisitte Fattaluuta-osaamista omaan yhteisöönne, olkaa yhteydessä Fattaluuta-koordinaattoriin yhteistyön järjestämiseksi.

TÄSMÄTAITOKOULUTUKSET

Fattaluudan Täsmätaito-koulutukset ovat kohderyhmällemme avoimia, viihteellisiä koulutuspäiviä, joiden tarkoituksena on oppia elämässä tarvittavia taitoja.

Vuoden 2021 alussa lanseerattujen koulutusten aiheina on ollut mm. häpeästä vapautuminen, verbaalinen ja fyysinen itsepuolustus, ravitsemus, muisti, itsensä johtaminen ja oman kehon tunteminen. Asiantuntijavierainamme on ollut myös julkisuuden henkilöitä, kuten Amin Asikainen, Jari Sarasvuo sekä Marja ”Puhu Muru” Kihlström.

Päivät koostuvat usein erillisestä teoria-osuudesta sekä käytännön osuudesta. Osa koulutuksista on järjestetty etänä tai hybridinä, osa myös perinteisesti paikan päällä yhdistyksen tiloissa tai muissa osoitetuissa tiloissa.

FATTALUUTA numeroina

koulutettua fattaluutaa

vapaaehtoista vuodessa

asiakas-kohtaamista vuodessa

toimija- yhteistyö-kumppania