TYÖKOKEILIJAN PÄIVÄKIRJAT: JULIUKSEN ARKEA JA AJATUKSENVIRTAA

Työkokeilijamme Julius on innokas päiväkirjojen kirjoittaja. Julius työskentelee Stopissa asiakkaiden parissa sekä hoitaa tilojen päivittäisiä askareita.

Teksti Julius | Kuva Joonas Fagerholm

2.1.2023

Tänään oli helpoin kauppareissu ikinä. Sain alle tunnissa jengille lounasta tehtyä, ja kiitosta tuli enemmän kuin olisin voinut toivoa. Olen saanut kuulla erilaisia tarinoita, ja duunit maistuvat paremmalta kuin moniin vuosiin. Täällä on todella helppo tulla jengin kanssa toimeen, jokainen osoittaa sopivasti myötätuntoa.

Itseasiassa ensimmäinen kerta kun olin satavarmaa että päivä menee hyvin Stopissa. En ole pitkään aikaan tuntenut yhtään tarvetta reagoida joka asiaan, mutta herätessään oli snadi pelko perseessä. Näillä mennään.

 

5.1.2023

Työnohjaus alkaa pian. Etänä kuin etana, joidenkin nettiyhteydet pätkii. Työstä ja hyvinvoinnin tärkeydestä keskusteltiin avoimesti. Stoppi on yksi harvoista paikoista joissa tuetaan toisiaan, yksin ei tarvitse pärjätä. Yhteisöllisyys on täällä erittäin hyvällä tasolla. Tasa-arvoa ja rehellisyyttä. Toivoa, huumoria ja yksikään asia ei jätetä varjoon.

Ruoka, erittäin tärkeä osa toipumista, ja päivä kerrallaan pistetään sitä puolta kuntoon. Maanantaina yksi ihminen kehui minun ruokaani parhaaksi mitä on Stopissa syönyt. Se pelasti meitsin päivän. AT, eli ammattitaito. Erittäin jees että en ole menettänyt sitä osaa itsestäni, ja vinkkejä rupeaa lentää.

Minulta saa muutenkin kysyä mitä tahansa, vastaus on kysyjän käsissä. Pallo on nyt myös teidän sylissä. Ehkä teen bilispallojen näköistä safkaa, herkullinen kasipallo laatikko voisi toimia.

 

9.1.2023

Lumipyryssä tämä viikko alkaa, mutta muistakaa toverit olla syömättä sitä keltaista lunta. Lupaan että Stopin köökistä tarjotaan ainoastaan keltaisia banaaneja, ei hädän päivää. Nakkiteema sai jatkoa, jengi kiitti, kaikki söivät niin kuin kilttien lapsien kuuluu syödä. Päätettiin tänään että mietitään viikon pöperöt valmiiksi, huomiseksi minä ainakin ajattelin että olisi kasvisruoan vuoro.

 

12.1.2023

Hyvin suunniteltu, melkein valmis, munakkaat lensivät Urpon uuniin, ja niin kuin kaikki tietävät, kanat eivät lennä. Tehtiin Stopin oma pottusalaatti, resepti pysyy tässä talossa. Meksikon pikajuna toimii, huomisen munakkaat ovat chillaamassa. Brekupoika tulee huomenna ilman muuta.

Tämä tarina jatkuu huomenna, perjantaina klo 08:30 alkaen. Aamupalajumppa hoidettu, en hikoilut yhtä paljon kuin oikein paistettu pekoni. Talon tunti vedettiin tuttuun tyyliin läpi, oikealla asenteella se sujuu kuin perinteiset lavatanssit takametsässä.

 

13.1.2023

Nyt on koko talon kattavan ruokalevon vuoro, tai niin saa ainakin toivoa. Bilispallot ryömivät pusseista pihalle. Killeri muuttuu pilleriksi, perus perjantailäppää. Tämä jatkuu viikonlopun aikana, nyt tämän laitoskeittäjän pää lyö tyhjää.

Kuppi kahvia teki taikatemppuja. Se jopa maistuu taivaallisen hyvältä, onko papulaatu kehittynyt? Ehkä se johtuu hyvästä ilmapiiristä, ehkä innostuksesta. Sielussani olen kuitenkin vielä letunkääntäjä, joku päivä tehdään kunnon lettuja. Crepes stopzette. Jauhot pysyvät täällä puhtaana, ja hilloa ei tarvitse kerätä. Tämä vauhdikas viikko alkaa olla paketissa, rokataan ja kokataan jatkossakin. Viikonlopun vietän rakkaani Lahdessa.

 

16.1.2023

Maanantai, olosuhteista johtuva vapaapäivä. Parisuhdejuttuja, mutta ei siitä sen enempää tähän hätään. Meidän oma terveys, jotkut eivät osa käyttää sitä ykkösasiaa motivaattorina. Olenko taas hypännyt syvän päädyn avoimeen syliin? Onko se pysyvästi auki? 24h tuskamyymälä, vai miksi sitä lafkaa kutsutaan? Eiköhän se savuverho kirkastu vielä, peiliin täytyy päästä kurkkaamaan.

Pari vuotta sitten olisin palannut suoraan rännikujan nollan tähden paskasviittiin, no more monkeybusiness. Näin se menee rakkaat kanssatoipuvat kun päättää että päihteet eivät ratkaise yhtään mitään. Ai mistä revin ne voimat? Mä liikun, kirjoitan, rakastan, myös Rock´n´Roll, rakastan luontoa.

 

19.1.2023

Torstai, kuulemma toivoa täynnä. Täällä me kaikki löydämme sitä, taas, ja niin tapahtuu joka kerta. Tänään kaksi vanhanajan letunkääntäjä käänsivät toistensa hymykrampit oikeeseen suuntaan.

Lounas veti taas hiljaiseksi, jopa meikäläistä. Huomenna väsätään kimpassa kunnon Engelsmann safkaa. Oli tosi kiva palata töihin, ja muistin kiittää ymmärryksestä. Samassa veneessä melotaan tässä loskakelissä, säässä kuin säässä pysytään toipumisen tiellä.

 

20.1.2023

Se on sitten perjantai, tukkukaupan kuski kävi matkalla tänne ihan muina miehenä Meksikossa. Engelsmannin Herra nukkui pommiin, se siitä niistä pottujen survomisjobista. Onneksi ruoka aiheutti hikoilua. Chili sai jengin chillaamaan, ja riisi ei aiheuttanut kriisiä. Eetu juhli tänään kuuden vuoden puhtautta.

Keittiön luukku kuntoon, ensi viikon pöperöt mustavalkoiseen muotoon. Aasian mantereella vieraillaan joka tapauksessa. Poreillaan streittinä Lahdessa, sunnuntaina tulen takaisin Stadiin. Ainoastaan vaatteet ovat epästreittinä, tämä letunkääntäjä kävelee putsina oman himaan.