Reeta päätyi ensimmäistä kertaa Stoppiin vuoden 2016 vappubileisiin.

– Olin silloin juuri päässyt kuntoutuksesta, ja oli vähän orpo olo.

Reeta kävi kesän ajan Stopissa omien sanojensa mukaan säännöllisen epäsäännöllisesti, ja innostui lähtemään syksyllä startanneeseen Fattaluuta-koulutukseen.

– Sain silloin vielä sovittua, että pääsin työkokeiluun Stoppiin, ja sain siinä samalla käydä sitä koulutusta. Se oli hyvä yhdistelmä.

Fattaluuta-koulutus antoi Reetalle hänen omien sanojensa mukaan ”ihan hirveästi”.

– Kuntoutuksesta tullessani minulla ei ollut minkäänlaista itsetuntoa, ja pelkäsin valtavasti kaikkia sosiaalisia juttuja. Stopissakin olin oman epämukavuusalueeni ihan ytimessä: se oli ihan hirveetä, kun siellä oli paljon ihmisiä ja kaikki tunsi toisensa. Kaikki nauroi ja jutteli, ja mua pelotti vaan siellä. Olin iältänikin vähän vanhempi kuin valtaosa siellä.

Kurssi osoitti Reetalle, että hän pystyy vielä oppimaan uusia asioita. Samalla Stopin kannustava ilmapiiri loi häneen uskoa itseensä, ja niin myös pelkotilat alkoivat helpottamaan.

– Kyllä se oli mulle ihan käänteentekevä, tosi tärkeä kurssi.

Parasta Fattaluuta-koulutuksessa oli Reetan mielestä kurssin informatiivinen sisältö.

– Oikeesti tärkeitä asioita, ja itsellekin tosi hyödyllinen. Ja samalla näin, että siitä toiminnasta on aidosti hyötyä muillekin. Että se oli todella arvokasta se fattaluudan työ. Kun mä kävin sen kurssin, niin mulla oli oikeasti sellainen olo, että mä olin opiskellut jotain, ja oppinut jotain.

– Että se ei ollut mikä tahansa kurssi, mitä tossa nyt vähän käydään ja sit saadaan joku paperi sieltä, vaan se oli jotenkin tosi merkityksellinen kurssi.

Fattaluudan jälkeen Reetan polku jatkui palkkatukitöihin kohtaamispaikka Elokoloon ja vertaisohjaajaksi Ridasjärvelle. Fattaluudan ja Stopin avulla saadun itseluottamuksen myötä Reeta uskalsi alkaa unelmoida opiskelusta ammattikorkeakoulussa. Niinpä hän pyrki, ja pääsi toisella yrittämällä opiskelemaan sosionomiksi. Reeta näkee Fattaluuta-koulutuksen vaikuttaneen todella merkittävästi siihen, että hän päätyi opiskelemaan alaa.

– Sillä oli mulle siinä mun elämänvaiheessa ihan valtava merkitys. Mulle tuli sen kurssin jälkeen vähän sellainen olo, että mä olin jo näissä asioissa vähän niin kuin asiantuntija.

– Esimerkiksi kun oltiin Kelassa, niin virastossa tiskin toisella puolella oleminen oli mulle ihan valtava kokemus. Kun mentiin tauolla sinne Kelan henkilökunnan kahvihuoneeseen, ja kaikki jutteli ihan kuin oltaisiin yksi työkavereista. Kun meidät huomioitiin siellä työyhteisössä, niin siitä tuli sellainen olo, että ”Hei, mäkin voisin ehkä oikeesti olla töissä tällaisessa paikassa!”

– Mä ehdottomasti suosittelen Fattaluuta-koulutusta. Se on hauska, siinä on kaikki virkistysjutut, mutta lisäksi se tuo elämään ryhtiä.

Erityisesti hän suosittelee koulutusta sellaisille ihmisille, jotka tahtovat vähän haastaa itseään. Hän mainitsee myös sen, että koulutukseen osallistuminen voi helpottaa Stopin kaltaisiin yhteisöihin menemistä.

– Koulutus on hirveen hyvä syy mennä Stoppiin. Ja sit kun menee sinne Stoppiin, niin samalla tutustuu muuhun porukkaan ja pääsee siihen toimintaan kiinni.

Teksti: Johanna Huttunen

Syksyn 2021 Fattaluuta-koulutus starttaa 7. syyskuuta

Fattaluuta-koulutukseen voi osallistua kuka tahansa jolla on omakohtaista kokemusta palveluverkostossa asioimisesta. Koulutus on loistava väylä saada rutiinia ja mielekästä yhdessä tekemistä elämään. Parhaimmillaan koulutuksen käyneet ovat löytäneet halun auttaa muita virastoviidakossa asioimisessa toimimalla vapaaehtoisena vertaispalveluohjaajana. Fattaluuta-koulutukset avaavat ovia myös työelämään, sillä koulutetut fattaluudat ovat työllistyneet mm. Stoppiin, muihin järjestöihin sekä virastoihin ja löytäneet motivaation aloittaa sosiaalialan koulutuksia.

Yhden lukukauden kestävän koulutuksen aikana tutustutaan keskeisimpiin sosiaali- ja terveyspalveluihin, niihin hakeutumiseen ja vapaaehtoisena toimimisen periaatteisiin. Koulutuksen jälkeen valmistuneelle fattaluudalle on tuttua niin KELAn kiemurat, TE-palvelut, sossujutut, asumispalvelut kuin taloudenhoito- ja ulosottoasiat.

Lisäksi kurssikalentereista on löytynyt vaihtelevasti mm. asiantuntijaluentoja, digikursseja, EA-kursseja ja vierailuja virastoihin, terveysasemiin ja asumisyksikköihin. Koulutuksen sisältöä kehitetään ja uusia yhteistyövimpeleitä hierotaan jatkuvasti. Perinteisesti opiskelujen lomassa koulutettavat fattaluudat ovat virkistäytyneet yhdessä kulttuurin, viihteen tai liikunnan parissa.

Mikäli edustat yhdistystä tai muuta organisaatiota, ja haluatte Fattaluuta-osaamista yhteisöönne, olkaa yhteydessä meihin yhteistyön järjestämiseksi.

Ilmoittautumiset ja muut yhteydenotot
Mikki Laukonsuo
Fattaluuta koulutussuunnittelija
mikki@stophuumeille.fi
044 510 5552