Stopin kävijä, Patrick Silfverroos on intohimoinen legoharrastaja. Jutussa Patrick kuvailee projektiin johtaneita syitä ja työvaiheita omin sanoin.

– Ymmärtääksemme idean alkuperää paremmin, pitää palata hetki ajassa taaksepäin. Tarkemmin ottaen vuoden 2020 juhannuksen jälkeiseen viikkoon.

Eräässä liikkeessä oli myynnissä uloskantohintaan loppuerä lego-yhteensopivia rakennussarjoja. Ensin keräsin talteen poliisiaseman ja myöhemmin palasin hakemaan myös paloaseman. Täydensin sarjaa vielä yhdellä paketilla, koska tarvitsin lisäpaloja.

Elettiin korona-aikaa ja pääni oli ihan jumissa kaikesta siihen liittyvästä uutisoinnista. Oli siis pakko keksiä jotain terapeuttista tekemistä neljän seinän sisälle.

Lopputulos oli tuntitolkulla istumista, suunnittelua ja kompleksin rakentamista. Metodin nimi oli rakenna-ihmettele-pura ja rakenna uudestaan.

Jo ensimmäisen “lockdownin” aikana tajusin kuinka hurja tilanne on kyseessä, kun ihmisiltä vietiin mahdollisuus tavata ja tehdä juttuja yhdessä. Sosiaalisten kontaktien puute alkoi kiristämään hermoa ja mietin usein, miten muilla menee.

Sain läjäpäin lisää legoja yllättävältä taholta. Idea lopulta syntyi eroahdistuksen myötä kunnianosoituksena paikkaa, työntekijöitä ja kävijöitä kohtaan.

Kyseltyäni sain Stopista piirretyn pohjaratkaisun ja aloitin suunnittelun sen pohjalta. Seuraavaksi kävin Stopissa valokuvaamassa kalusteita ja muita tilpehöörejä. Tässä vaiheessa suunnitelmani pakostikin paljastui. Nyt kun olin kertonut suunnitelmastani, se oli pakko saada maaliin.

Kun pohjapiirustus ja kuvat olivat hoidettu, seuraava operatiivinen vaihe oli massiivinen palainventaario. Inventaarion jälkeen pari ensimmäistä versiota oli takanapäin ja tajusin ettei tätä härdelliä saada minkään sortin mittakaavaan ennen kalusteiden rakentamista. Taas kerran koko roska purkuun ja uutta lähestymistapaa kehiin.

Työ eteni vuoroin kuvia vertailemalla ja rakentamalla. Projektin edetessä ymmärsin, ettei kaikkia yksityiskohtia ole mahdollista toteuttaa, eikä kaikkeen löydy sopivaa ja oikean väristä palaa. Myönnän ottaneeni muutaman taiteellisen vapauden sisustuksen suhteen.

Valmis rakennelma piti lopuksi viedä Stoppiin näytille kuvien ja videoiden ottoa varten. Kuljetus Stoppiin onnistui pienillä vaurioilla, jotka oli nopeasti korjattavissa. Paluukuljetuksesta ei voi sanoa samaa, sillä rakennelma on tällä hetkellä aika atomeina.

-Patrick Silfverroos