Katjan Tarina: Hallitusti pois korvaushoidosta

Katja Haimi päätti pienin askelin lopettaa korvaushoitolääkityksen ja on auttanut jo useita ihmisiä käymään saman polun läpi. Nyt hän haluaa tehdä aiheesta oman hankkeen.

Teksti Katja Haimi | Kuva Laura Heinonen

Oon Kata, ja käänsin elämäni päälaelleen 7 ja puoli vuotta sitten. Päätin haastaa itseni ja tehdä sen mikä on vaikeinta elämässä, eli muuttua ihmisenä. Korvaushoidosta tullessani tähän uuden sivun alkuun, olin ollut korvaushoitolääkityksessä metadonilla jo 14 vuotta. Pikkuhiljaa elämä alkoikin muuttumaan: löysin elämääni juoksun, sain läheiseni takaisin ja aloin janoamaan lisää elämää raakana. Tunsin, että lääke jollain tavalla ”stumppaa” tunteitani.

Annoslasku ja lääkkeistä irtautuminen otti yli vuoden Katjan elämästä

Päädyin hallittuun annoslaskuun, joka kokonaisuudessaan kesti vähän yli vuoden. Mulla ei ollut tukena muita, jotka olisivat saman tehneet, ja tavallaan olin matkalla sokkona kohti tuntematonta. Otin viimeisen metadoni-annoksen 6 vuotta sitten ”onnistuneesti”.

Lääkkeen nollauksen jälkeen seuraava vuosi oli vaikea monella tapaa. Piti löytää tai rakentaa itselleen kokonaan uusi identiteetti, koska olin täysin hukassa entisen ja uuden sekamelskan kanssa. Itsetuntoa ja varmuutta ei ollut, ja tuntui etten osaa edes puhua tai vastata kysymyksiin. Pikkuhiljaa pääsin eteenpäin pienin askelin ja tekemällä asioita jotka pelottivat. Toinen vaihtoehto olisi ollut olla hiljaa ja sivussa. Valitsin kohdata pelot, onneksi. Vuoden kohdalla uskalsin sanoa itselleni, että selvisin siitä. Vietin vuosipäiviä.

”Oli mulla vertaistukiryhmät, ystävät ja perhe, mutta ei ketään, joka olisi osannut kertoa mihin tulee valmistautua ja miten siitä selvitään.”

Eheytyminen jatkui ja mietin, että haluaisin tukea sellaisia korvaushoidosta eroon pyrkiviä, jotka ovat samalla tiellä, jossa itse olin ollut tavallaan yksin. Oli mulla vertaistukiryhmät, ystävät ja perhe, mutta ei ketään, joka olisi osannut kertoa mihin tulee valmistautua ja miten siitä selvitään.

Katja perusti Facebook-ryhmän heille, jotka haluavat irtaantua korvaushoidosta

Viisi vuotta sitten tämä haave sai siivet – sitä haavetta ohjasi mun sydän. Perustin nimittäin ryhmän sosiaaliseen mediaan nimellä Korvaushoidon lopetus ja lasku. Vuoden kuluttua ryhmässä oli 100 jäsentä ympäri Suomea, ja kahden vuoden päästä jäseniä oli jo yli 200.

Oon saanut tukea muutamia läheisiä ystäviä läheltä ja kaukaa. Yksi heistä jopa kulki täysin saman matkan mun perässä: teki kaikki samat asiat, joita itse olin tehnyt. Kulki täysin samoja jalanjälkiä. Juoksi jopa maratonin, koska minäkin juoksin, lukee myös lähihoitajaksi, on tehnyt samaa vertaistyötä ja palvellut ryhmissä.

En oo mistään niin iloinen kuin siitä, että hän luotti sokeasti siihen mun tiehen. Luotti, että seuraamalla tätä samaa tietä, hänelle käy yhtä hyvin kuin mulle. Ja niin on myös käynyt. Sellainen saa mun sydämen liekin roihuamaan.

Katja hakee palkitulle idealleen hankerahoitusta

Nykyään mua tarvitaan yhä vähemmän, koska perässäni on tullut useita lopettaneita, jotka edelleen jatkavat perinnettä. Auttavat ja tukevat muita samalla tiellä. Hain tälle työlle myös omaa hanketta, joka ei mennyt ekalla kerralla läpi. Sain myös tästä ideasta ja työstäni Sininauha Oy:ssä Vuoden innovaatio -palkinnon.

Korona sotki seuraavat hakemukset hanketta varten, mutta en ole luovuttanut. Aion hakea rahoitusta tälle aiheelle niin kauan kuin tarve vaatii. Aion raivata sen polun. Kun se on tehty, niin silloin on myös mun työ tehty. Kun tällainen hanke saadaan alkuun, se lähtee lentoon. Siinä ei sitten enää mua välttämättä tarvita.

Kun joskus kuolen, toivon, että mut muistetaan siitä, että raivasin tien korvaushoidosta hallitusti pois haluaville, ja että heille on oma hoitonsa ja tukensa tarjolla. Tänä päivänä mulla on elämä, joka on arvokasta. Saan elää ja tehdä mulle merkittävää työtä. Saan olla rakastettu ja rakastaa.

 

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Stop Huumeille -lehdessä keväällä 2021.