Stop Huumeille ry pääsi loppukesästä toteuttamaan aivan uudenlaisen yhteistyökuvion Sotainvalidien Kesämajayhdistys ry:n kanssa. Lauttasaaressa sijaitsevan sotainvalidien saunarakennuksen katto oli nimittäin korjauksen tarpeessa. Saunamajurina saunalla toimiva Stopin pitkäaikainen asiakas ja vapaaehtoinen Pepe kääntyi Stop Huumeille ry:n pariin.

Kaksi Stoppilaista, Stopin olohuoneen vertaistyöntekijä Tony sekä harjoittelijana Stopissa toimiva Tommy, ottivat projektin haltuunsa. Työ tehtiin vastaavista töistä kokemusta omaavan Tonyn johdolla.
–Mä oon noita hommia tehnyt ammatikseni kymmenen vuotta, Tony kertoo. –Mä siinä alussa vähän ohjeistin että mitä tehdään. Ja Tommy on nopee oppimaan, et ei tarvinnu sanoo asia ku kerran nii meni kaikki hyvin, Tony kehuu ja jatkaa sitten: –Et silleen meillä oli tasavertainen työnjako, et Tommy nojaa savupiippuun, pitelee painepesuria ja polttelee tupakkaa, ja mä sudin siellä liukkaalla katolla. Sit välillä se kysy, et ”Ei kai oo liukasta?”, kaksikko nauraa.

 Sotainvalidien Kesämajayhdistyksen sauna Lauttasaaressa kaipasi kattoremonttia.
Sotainvalidien Kesämajayhdistyksen sauna Lauttasaaressa kaipasi kattoremonttia.

Huumori siis ainakin selkeästi tämän kaksikon työskentelyssä kukki. Tommyn mielestä ydinsana projektille oli ”hauska”. –Mun mielestä jokaisen pitäisi tehdä duunia mikä on omasta mielestä hauskaa. Vaikka siis näin harvoin on, mut mun mielestä pitäis, Tommy pohtii. Tony puolestaan kuvailisi projektia ennen kaikkea hyvän mielen projektiksi. –Ensinnäkin mä sain siitä hyvän mielen, ja mulla oli hauskaa. Lisäks Tommy sai hyvän mielen, Pepe sai hyvän mielen, Stopissa sai porukka hyvän mielen ku toi projekti meni niin hyvin. Ja sit oli vielä se, et se palkka mikä me periaatteessa saatiin siitä, se saunavuoro, sekin sit heitettiin Radalta Himaan –ryhmälle. Palkkioksi saatua saunavuoroa oltiin tarjottu ensisijaisesti Tonylle ja Tommylle, mutta he tahtoivat ehdottomasti lahjoittaa saunavuoron Stopille.

Vaikka kyseessä oli raskas työ, koettiin se mielekkäänä ja palkitsevana projektina. –Tottakai itelle tulee jälkikäteen hyvä fiilis kun näkee et toinen on tyytyväinen siihen työhön mitä on tehty, Tommy sanoo.
–Ja itelle tälleen harjoittelijana oli kiva et pääsi tekemään jotain uutta, et mähän oon oppinu itekkin nyt jotain uutta, hän lisää. –Niin ja siis olihan sulla hyvä opettaja, Tony lisää pilkettä silmäkulmassa. Tonyn mielestä kattoprojekti oli hyvä osoitus siitä, että sosiaalialla toimiva Stoppi pystyy toteuttamaan monenlaisia yhteistä hyvää ajavia projekteja. –Että tehdään myös muita asioita kuin tätä niin sanottua päihdetyötä, pystytään auttamaan muullakin tavalla, ja ammattitaitoo löytyy tosi laajasti.

Stopin harjoittelija Tommy (vasemmalla) ja olohuoneen vertaistyöntekijä Tony hoitivat Sotainvalidien kesämajayhdistyksen saunan katon mallikkaasti uuteen uskoon.

Yhteistyö Sotainvalidien kesämajayhdistyksen kanssa tulee saamaan jatkoa näin syksyn tullen, kun Stoppilaiset jatkavat Lauttasaaressa sijaitsevan saunan yleiskunnostustöitä. Tällä kertaa projektiin osallistuu Tonyn johdolla myös Stopin asiakkaita. Asenneilmasto Stopissa on myönteinen tällaisia yhteistyöprojekteja kohtaan. –Pepe on auttanut meitä niin paljon, että autetaan me nyt Pepeä, Stopin vertaistoiminnan koordinaattori Mirva Suutarinen kiteyttää.