Silvian tarina on malliesimerkki siitä, kuinka omaa Fattaluuta-osaamista voi jalkauttaa osaksi omia verkostoja. Hän kiinnostui Fattaluuta-koulutuksesta tutustuessaan Stoppiin kaksi vuotta sitten. Tuolloin hetki ei kuitenkaan vielä ollut sopiva koulutukseen sitoutumiseen. –Se elämäntilanne oli siinä vähän sellainen, tuntui että oli liikaa kaikkea kerralla, Silvia muistelee. Asunto- ja muut käytännön asiat järjesteltyään Silvia aloitti Fattaluuta-koulutuksen tammikuussa 2019. –Oon tykännyt tosi paljon, sain ystäviä ja paljon uutta tietoa, Silvia kertoo.

Valmistuttuaan Silvia alkoi pitämään epävirallista Fattaluuta-päivystystä muun muassa naapureille, sukulaisille ja ystäville. Lisäksi hän asioi liikkuvana Fattaluutana eri virastoissa asiakkaidensa kanssa. Hänen erikoisuutenaan on bulgarian ja venäjän kielen taito, joka mahdollistaa kokonaan oman kohderyhmän tavoittamisen. –Aina he soittavat mulle, kun he tietävät että mä osaan auttaa ja saan tarvittaessa lisätietoa heille, Silvia kertoo. Kielimuurin vuoksi asioiminen virastoissa on tälle kohderyhmälle usein haasteellista, eikä Fattaluudatkaan kielimuurin vuoksi usein pysty auttamaan. Silvialle onkin vakiintunut oma asiakaskunta, joka pitää hänet kiireisenä. Hakemusten täyttämisen lisäksi pitää täyttää muutosilmoitukset kun asiakkaiden elämäntilanteet muuttuvat. –He ovat vaikeassa tilanteessa jäädessään esimerkiksi työttömäksi. Kun he sitten saavat uudelleen töitä, täytyy muutoksista ilmoittaa viranomaisille, Silvia sanoo.

Fattaluuta-koulutus toimi Silvian kohdalla myös innoittajana opiskelemaan lisää. Hän hakeutui sekä Kokemusasiantunija-koulutukseen että Naapurituottaja-koulutukseen. Koronaviruksen jyllätessä Silvia pisti naapurinsa kanssa pystyyn palvelun, joka sisälsi muun muassa ruokaostosten tekemisen ohella myös apua virasto- ja hakemusasioissa. Virastoviidakossa auttaminen oli luonnollisesti Silvian vastuulla. Hänen avulleen onkin selkeästi tilausta. –Kun olin kipeänä, he soittivat ja soittivat, ja jouduin sanomaan, että olen nyt kipeänä, Silvia nauraa. Fattaluuta-koulutusta Silvia suosittelee kaikille, jotka haluavat saada ystäviä ja oppia toimimaan virastoviidakossa. –Ja muutenkin tulee itseluottamusta jatkaa eteenpäin, opiskella vaikka lisää. Samalla näkee, kuinka paljon omasta avusta on hyötyä, Silvia summaa.

Silvialle on vakiintunut oma Fattaluuta-asiakaskunta, jotka asioivat usein venäjäksi tai bulgariaksi.