”Fattaluuta-koulutuksen pitäis kuulua peruskouluun”

Kaitsu kuuli ensi kertaa Fattaluudasta Stopin tullessa pitämään infoa kuntouttavaan yhteisöön, jossa hän tuolloin oli. Kuntoutusjakson jälkeen Kaitsu suuntasi suoraan Stoppiin, ja pian jo osallistuikin alkavaan Fattaluuta-koulutukseen. Syitä osallistumiselle kysyttäessä Kaitsu nauraa ”Stopin tyypit oli nii mageita, aattelin et noitten kaa mä teen ihan mitä vaa!” Mutta vakavoituu sitten, ”Mun piti keksii arkirutiineita, kun lähdin Hietalinnayhteisöstä”.

Arkirutiineja Fattaluuta-koulutus tarjosikin: säännölliset koulutuspäivät kahdesti viikossa. Rutiinien ja elämänhallinnan ohella Kaitsu koki saaneensa Fattaluudasta ennen kaikkea tietoa. ”Fattaluudan takia osaa noita lippuja ja lappuja täyttää, ja on pystyny paljon kavereita jeesaa noissa.” Fattaluudaksi valmistuttuaan Kaitsu on päivystänyt niin Kelassa kuin myös vieroitushoito-osastolla.  Erityisesti vieroitushoito-osastolla päivystäminen oli mieluisaa: ”Katkolaisista moni on ihan kusessa siellä, moni tuli vaan juttelee. Siinä pääsee oikeesti auttaan!” 

Fattaluudan jälkeen Kaitsun polku jatkui työkokeiluun Stoppiin puoleksi vuodeksi. Sen jälkeen järjestyi vuoden työpesti toisesta alan järjestöstä, Tukikohta ry:stä. Fattaluudan antamia eväitä Kaitsu on pystynyt näissäkin tehtävissä hyödyntämään: ”Aina tarvittaessa on pystynyt virastoasioissakin auttamaan.”. Erityisesti Fattaluudan koulutussisällöistä on jäänyt mieleen Mielenterveyden ensiapu 2 -koulutus, josta sai konkreettista tietoa kuinka toimia, jos joku lähellä kärsii mielenterveyden ongelmista. Kaitsun mielestä Fattaluuta-koulutus sopii ihan kaikille: ”Sen pitäis kuulua peruskouluun! Niin paljon vähemmän olis harmaita hiuksia kaikilla!”

Kaitsu