Stop Huumeille ry:n fattaluudat saivat kunnian ensimmäistä kertaa hoitaa Päihdepäivien seminaarin ideointia ja emännöintiä. Lisäksi fattaluudat pääsivät toteuttamaan esityksen lempiaiheestaan, eli Fattaluuta-toiminnan merkityksestä toipujalle.

Päihdepäivät on suuri valtakunnallinen tapahtuma joka järjestettiin nyt toista kertaa verkossa. Kattoteemana vuonna 2022 oli Marginaalista samanarvoiseksi – Jokainen ihminen on samanarvoinen riippumatta taustastaan tai elämäntilanteestaan.

Järjestäjinä ja puhujina Vertaiset, vapaaehtoiset ja kokemusasiantuntijat toimijoina -seminaarissa toimivat A-klinikkasäätiö, Stop Huumeille ry, A-kiltojen liitto ry ja Nuorisoasuntoliitto ry.

Nyt kuuluu tekijöiden ääni!

Seminaarissa mentiin toimijuuden keskiöön eli ihmisiin titteleiden takana. Kokemukset kentältä toivat autenttista näkökulmaa niin moniammatillisesta työparimallista, vapaaehtoisena toimimiseen, ihmisten kohtaamiseen ja vaikutustyöhön.

Miten pitkälle vapaaehtoistyön tekeminen vertaisena voikaan kantaa? Voiko vertaispalveluohjaajan tarjoama tuki oikeasti estää retkahtamisen? Kuinka juuri nuori asiakas hyötyy työpari-työskentelystä? Entä mitä työkaluja tarvitaan, jotta ammattilaisen ja kokemusasiantuntijan yhteistyö on hedelmällisintä? Muun muassa näitä kysymyksiä avattiin seminaarin puheenvuoroissa.

Tuona erittäin sateisena keskiviikkoaamuna metroyhteyksissä oli häiriöitä, suunniteltu seminaarin puheenjohtaja sairastui äkillisesti, Fattaluuta-tiimin koordinaattori oli estynyt – kaikista vastoinkäymisistä huolimatta seminaari saatiin kunnialla purkkiin.

Stop Huumeille ry:ssä ohjaajana työskentelevä Johanna Huttunen hyppäsi lennosta juontamaan seminaaria ja tunnetusti lahjakas vuorovaikuttaja ottikin seminaarin haltuun kuin vanha tekijä iloinen hymy kasvoillaan.

Pihla Putkonen (vapaaehtoistoiminnan koordinaattori) ja Kajsa Santonen (vapaaehtoinen) tulivat A-klinikkasäätiöltä puhumaan aiheesta Vapaaehtoistoiminta stigman purkajana. Omia kokemuksiaan jakamassa olivat Arto Pasanen (puheenjohtaja, Pohjois-Lapin A-kilta ry) sekä Seppo Ristolainen (puheenjohtaja, Vantaan A-kilta ry) aiheenaan Vertais- ja vapaaehtoistoiminta päihdetoipumisessa.

Pienen tauon jälkeen Fattaluuta-tiimi pääsi parrasvaloihin jatkamaan seminaaria omalla aiheellaan Fattaluuta-vertaisohjaaja retkahduksen ehkäisijänä. Nana Kilpelä (Fattaluuta-ohjaaja) sekä Mikko Laukonsuo (Fattaluuta-koulutussuunnittelija) esittelivät vahvaan kokemukseen pohjautuvan näkökulmansa.

”Jännitti koko aamun lähteä esiintymään noin arvostetulle ja tärkeälle ammattilaisyleisölle, koska arvostus heitä kohtaan on niin suuri. Toisen sanan kohdalla jännitys laukesi ja sanat tulivat kuin vettä vaan, olisin voinut puhua loputtomiin. Erityisesti mieleen seminaarista jäi kuva siitä miten tasa-arvoinen tuki ei tarkoita kaikille samaa tukimäärää vaan jokaiselle tarpeen mukaan räätälöityä.”

Nana Kilpelä

Kilpelä ja Laukonsuo olivat yhdessä muun tiimin kanssa suunnitelleet esityskokonaisuuden Fattaluudan toimintamallista sekä sen vaikutuksesta päihdekuntoutujan arjenhallintaan ja sosiaalisiin kontakteihin.

Fattaluuta-toiminnan tarkoitus on tarjota tukea päihdekuntoutujalle sosiaali- ja terveyspalveluissa ja muissa virastoissa asioimiseen ja ohjata oikeiden palvelujen piiriin, jolloin myös virastojen työntekijöille vapautuu aikaa hoitaa varsinaisia tehtäviään, kun fattaluudat kulkevat rinnalla ja auttavat asioiden valmistelussa.

”Itsevarmana lähdin Stopista mutta paikan päällä alkoi jännittää. Esiintyminen meni hyvin ja jäi oikein onnistunut fiilis. Tämä oli tärkeä Fattaluudan ulostulo päihdekuntoutuksen tukimuotona. Johannalle pakko nostaa hattua siitä, miten hoiti homman himaan valmistautumatta ja joka välissä oli kirjoittamassa seuraavaa juontoa lennosta.”

Mikko Laukonsuo

Seminaarin päättivät Nuorisoasuntoliitto ry:n KATU – kokemusasiantuntija arjen tukena hankkeen aluetyöntekijät Johanna Järviluoma sekä Jesse Boström.

Teksti: Heidi Heino

Fattaluudan Päihdepäivien diaesitykseen voit tutustua täällä.