Päihdetyön ja toipumisen kasvot -valokuvanäyttely 24.4.2017
21.04.2017 11:23
PDF Tulosta Sähköposti

TIEDOTE
21.4.2017

Julkaisuvapaa: heti

"Täällä ei erota, kuka on työntekijä ja kuka asiakas". Ja niin on tarkoituskin. Tämä kommentti kuullaan Stopissa usein. Stop Huumeille ry tarjoaa vertaistukea ja vaihtoehtoja päihteidenkäytöstä eroon haluaville rennolla otteella, ja jokainen ovesta sisään astuva kohdataan ihmisenä - tekemättä eroa sen välille, onko tulija asiakas, vertainen, vapaaehtoinen, harjoittelija, työntekijä vai yhteistyökumppani.

Näistä lähtökohdista sai alkunsa idea valokuvauspäivästä, jossa kaikki Stoppilaiset pääsisivät oikeaan studiokuvaan mahdollisesti ensimmäistä kertaa elämässään. "Idea oli tuoda kasvot niille työntekijöille, jotka omalta osaltaan mahdollistavat elämänmuutoksen päihdekuntoutujille sekä valokuvien avulla tuoda positiivisessa mielessä esille päihdekuntoutujat, jotka ovat sen elämänmuutoksen tehneet. Nykyään tuntuu, että keskitytään raadollisuuteen ja negatiivisuuteen liikaa, ja positiivisuus jää taka-alalle. Tarkoitus ei ollut kuvata Voguen kantta, vaan ihmisiä ja tarinaa kasvojen takana", kuvailee tapahtuman puuhamies Jani Tullinen.

Ennen kuvausta oli halutessaan mahdollista päästä kampaajan ja meikkaajan käsittelyyn. Kuvattavaksi saapui kymmeniä ihmisiä. Tuloksena syntyi vaikuttava kuvasarja päihdetyöhön tavalla tai toisella liittyvistä ihmisistä asiakkaista työntekijöihin, ihmisistä erilaisine taustoineen mutta juuri sellaisina kuin he ovat nyt.

Kuvauspäivä toteutettiin 22.3.2017 vapaaehtoisesti mukaan lähteneiden ammattilaisten avulla. Kampauksista ja meikeistä huolehtivat Hiushuone My Funny sekä parturi-kampaamo ja kauneushoitola Villi Vanilja. Kuvat otti valokuvaaja Pete Voutilainen: "Valokuvaajana olen kiinnostunut ihmisistä ja tarinoista ulkokuoren alla. Haasteena on saada ihmiset rentoutumaan samalla kun työskentelen kameran kanssa. Kun aikaa on vain muutama tunti ja ihmisiä on useita kymmeniä, niin voin todeta että ei jäänyt montaa edes heikohkoa vitsiä laariin käyttämättä. Mun ajatuksena on, että kun tallennetaan aitoa ihmistä, niin kuvassa kuuluu näkyä persoona eikä kiillotettu kansikuva. Päivä oli kerrassaan upea, ihmiset sitäkin upeampia ja olen kiitollinen että sain olla osana tätä projektia!".

Tapahtuma oli kaikille osallistuneille elämys. "Aivan mahtavaa Stopissa! Kuvat otettiin mustavalkoisena eri asennoissa. Ennen sitä kävin meikissä, ennen en ole ollut näin hienoksi laitettuna, monen tukkakin muotoiltiin jopa uuteen uskoon! Kyllä tuli kiitollinen tunne, että pidetään ihmisestä, koin täydellistä vertaistukea. Kiitos ikimuistettavasta keskiviikosta", kommentoi eräs tapahtumaan osallistunut.

Valokuvat ovat nähtävillä Stop Huumeille ry:n päihteettömässä olohuoneessa (Pakkamestarinkatu 2, Itä-Pasila, Helsinki) järjestettävässä juhlallisessa näyttelyssä, joka on avoinna maanantaina 24.4.2017 klo 13-15. Näyttelyn tarjoiluista vastaa Culinary Gangsters Catering. Näyttelyn vedokset sponsoroi TKP Print. Näyttelyiltapäivän jälkeen teokset matkaavat muistoksi kunkin kuvatun kotiin. Tapahtuman Facebook-sivu: https://www.facebook.com/events/1896688930613049/

Kuvia valokuvauspäivästä löytyy yhdistyksen Facebook-sivuilta: https://www.facebook.com/stophuumeille/ . Kuvien julkaisemiseen on pyydettävä ennen julkaisua lupa.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Mytty Messmer
041 444 5500
Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
http://www.stophuumeille.fi/

Viimeksi päivitetty 21.04.2017 11:29